gaziantep escort
Bugun...


TOPRAK: MİLYONLARCA ESNAF MAĞDUR EDİLİRKEN, VARLIK BARIŞI DEVAM!
Tarih: 08-01-2020 11:07:24 Güncelleme: 08-01-2020 11:21:24 + -


CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Servet Affı’nın süresini 6 ay daha uzatan iktidarın, milyonlarca esnafın yüzde 2 Ahilik Fonu kesintisinin ertelenmesi çığlıklarını duymazlıktan geldiğini belirterek, “Yeni kurulan 2 fon ile kamu kaynaklarının denetimsiz kullanımına fırsat veren iktidar, İşsizlik Fonu gibi Ahilik Fonu’nu da kendi kasası gibi kullanacak” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 08-01-2020 11:07

TOPRAK: MİLYONLARCA ESNAF MAĞDUR EDİLİRKEN, VARLIK BARIŞI DEVAM!

İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Servet Affı’nın süresini 6 ay daha uzatan iktidarın, milyonlarca esnafın yüzde 2 Ahilik Fonu kesintisinin ertelenmesi çığlıklarını duymazlıktan geldiğini belirterek, “Yeni kurulan 2 fon ile kamu kaynaklarının denetimsiz kullanımına fırsat veren iktidar, İşsizlik Fonu gibi Ahilik Fonu’nu da kendi kasası gibi kullanacak” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak 1 Ocak’tan itibaren uygulamaya konulan Ahilik Fonu kesintisiyle yılda 9 milyar TL toplanacağını, esnafın Bağ-Kur primlerini ödeyemezken ilave yüklerle boğulduğunu dile getirerek şu açıklamayı yaptı:

“Sağlık ve sosyal güvenlik primlerini ödeyemeyen 5 milyondan fazla yurttaşımız yeni yıla sağlık güvencesinden yoksun olarak girdiler. Bağ-Kur prim borçlarını ödeyemeyen sağlık hizmeti alamayan milyonlarca esnaf ve küçük sanatkâr, serbest meslek erbabı iktidarın uygulamaya koyduğu yüzde 2 Ahilik Fonu kesintisi ile prim borçlarına ilave olarak yeni bir ödeme yükümlülüğü altına girdiler. Sözde zora düşen, işyerini kapatan esnafa Ahilik Fonu’ndan işsizlik maaşı ödenecek. Ancak 1 milyon 750 bin küçük esnaf bu imkândan 2023’ten itibaren yararlanmaya başlayacak. O zamana kadar Ahilik kesintisi ödemeye devam edecek. Bu arada işyeri kapanırsa, vefat ederse ödediği kesintileri geri alamayacak. Asgari ücretin brüt tutarına endeksli aylık yüzde 2 kesintiyle bu yılsonuna kadar esnaftan 9 milyar TL toplanması planlanıyor. İşsizlik fonundaki milyarlarca liralık kaynağın kamu bankalarına sermaye aktarmak, işsizlerden daha fazla işverenlere destek için kullanıldığı ortada iken, Ahilik Fonu’nda birikecek milyarların nasıl kullanılacağı da açık. TESK’in erteleme çağrılarını duymazlıktan gelen iktidar, buna karşılık milyarlarca dolarlık servetini yurt dışında tutanlara sağladığı Servet Affı’nın süresini üçüncü kez 6 ay daha uzattı. Verilen her türlü güvenceye rağmen iktidara güvenmeyen, servetlerini yurt dışında tutanlar ödüllendirilirken, siftahsız dükkân kapatan küçük esnafın feryatlarına iktidarın kulakları tıkalı.

Bütçe dışı fonlar kurarak, kamu kaynaklarını meclis ve Sayıştay denetimi dışına çıkartıp, dilediği gibi kullanan iktidar kurduğu iki yeni fonla, kendisine yeni kasalar yaratma peşinde. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası çatısı altında Teknoloji ve İnovasyon Fonu (TİF) ve Bölgesel Kalkınma Fonu (BKF) adıyla kurulan bu fonlara 750’şer milyon TL aktarıldı. Yılsonunda bu tutarlar 1 milyar TL’ye çıkartılacak. Bu fonlarla yeni ve mevcut şirketlere, girişim ortaklığı yoluyla sermaye, kaynak desteği sağlanıp, teknoloji yatırımları yapılacak. Ziraat Girişim’in Simit Sarayı’nın yüzde 51 hissesi için 550 milyon dolara ortak olma hamlesi acaba hangi yüksek teknoloji yatırımına destekti? İktidar muhalefetin tepkileri üzerine Simit Sarayı’nda geri adım atmak zorunda kaldı. Denetimsiz şekilde milletin paralarının birilerine aktarılması için fonlar kurulup, iktidara yakın şirketler kurtarılıyor. Servet Affı’yla servetini yurt dışına kaçıranlara şefkat sergileyen iktidar, vergi prim borcunu ödeyemeyen, yapılandırma taksitini geciktirdiği için Maliye’nin hışmına uğrayan milyonlarca mükellefe ise hacizle, icrayla, e-hacizle banka hesaplarına el koyuyor.

İktidara çağrım; Ahilik Fonu kesintisinin ertelenerek küçük esnafın rahatlatılması, vergi-SGK ve Bağ-Kur prim borçlarının, kamu bankalarına olan kredi borçlarının ceza ve gecikme faizi işletilmeksizin yeniden yapılandırılarak, mükelleflerle kendi beyan edecekleri ödeme güçlerine göre Maliye’nin uzlaşıp, anapara borçlarının taksitlendirilmesidir. Aksi halde her gün iflas ve konkordato ilan eden şirketlere, KOBİ’lere yakında on binlerce küçük esnaf ve sanatkar da eklenecektir.”




Editör: Mehmet Pekbaş



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI