gaziantep escort
Bugun...



Alerjik bünyeler için soğuk hava, polenler kadar zararlı

İstanbul Alerji Kurucusu, Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, sonbahar alerjisinin, ilkbahar ve yaz aylarında olduğu kadar çok belirtiye neden olabileceğini belirterek, “Serin sonbahar havası, polen kadar rahatsız edici olabilen tahriş edici maddeler barındırır” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 13-09-2021 13:02

Alerjik bünyeler için soğuk hava, polenler kadar zararlı

İstanbul Alerji Kurucusu, Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, sonbahar alerjisinin, ilkbahar ve yaz aylarında olduğu kadar çok belirtiye neden olabileceğini belirterek, “Serin sonbahar havası, polen kadar rahatsız edici olabilen tahriş edici maddeler barındırır” dedi.

Alerjik reaksiyonların, bağışıklık sisteminin genel olarak zararsız bir maddeyi zararlı olarak algılaması ve bu maddeyle mücadeleye girişmesi sonucu  meydana geldiğini dile getiren Prof. Dr. Akçay, sonbahar alerjisinin, burun akıntısı ve tıkanıklığı, gözlerde sulanma, hapşırma, öksürme, hırıltı, gözlerde ve burunda kaşınma, göz altlarında morarma ile kendini gösterdiğini kaydetti.

Polen alerjisi sonbaharda da gelişiyor

Sonbaharda alerjilerin tetiklenmesinin çeşitli nedenleri olduğunu  belirten Prof. Dr. Akçay, genellikle bahar ve yaz aylarında rastlanan polen alerjisinin bilindiğinin aksine sonbaharda da çıktığını, yabani ot polenlerinin çok sayıda kişide alerjiye neden olduğunu söyledi. 

Prof. Dr. Akçay, şöyle devam etti:

“ Hem iç mekan alerjenleri hem de dış mekan alerjenleri belirtilerde artışa neden olabilir. Serin sonbahar havası, polen kadar rahatsız edici olabilen tahriş edici maddeler barındırır. Küf sporları ve toz akarlarına da sonbahar aylarında daha fazla maruz kalmak, alerjinizin kötüleşmesine neden olabilir. Özellikle ev tozu mite’larının mevsim değişiminde sayıları çok artar ve alerjik astım, göz alerjileri ve alerjik nezle belirtilerini artırır.“

Nemli yaprak yığınları tetikleyici

Sonbaharda bodrum katlarında ve ıslak zeminlerde oluşan küfün, dışarıda ise nemli yaprak yığınlarının alerjiyi tetiklediğini anlatan Prof. Dr. Akçay, yaz aylarının yanı sıra, sonbaharda ısıtıcıların açılmasıyla birlikte havaya karışabilen toz akarlarının, gribal enfeksiyonların da alerjik hastalıkları en çok artıran faktörler olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Akçay,  evlerde daha çok vakit geçirilmeye başlanan sonbahar mevsiminde, temizlik malzemelerinin kokularının da alerjik hastalıklarının belirtilerini tetikleyebildiğini, bunun nedeninin,  alerjik astım ve alerjik nezleli kişilerin akciğerleri çok hassas olmasına bağlandığını söyledi.

Covid-19 belirtileri ile karıştırılabilir

Alerji belirtileri ve koronavirüs belirtileri birbiri ile karıştırılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Akçay, “Öksürük ve nefes darlığı gibi bazı Covid-19 ve sonbahar alerjisi semptomları benzemektedir. Ancak Covid-19'un birincil belirtisi yüksek ateştir ve ateş alerji belirtisi değildir” bilgisini verdi.

Tedavinin alerjinin nedeni ve şiddetine göre değiştiğini anlatan Prof. Dr. Akçay, steroid burun spreylerinin burun iltihabını azaltabildiğini, antihistaminiklerin hapşırma, burun çekme ve kaşıntıyı durdurmaya yardımcı olduğunu, dekonjestan ilaçların ise tıkanıklığı gidermeyi sağladığını aktardı.

Alerjide aşı tedavisinin ise özellikle uzun süre ilaç kullanan ve şiddetli belirtisi olan kişilere önerildiğini belirten Prof. Dr. Akçay, “ Aşı tedavisinde amaç vücudunuzu alerjen maddeye duyarsız hale getirmektir. Polen, ev tozu, küf gibi solunum alerjenlerinde uygulanan bu tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir” diye konuştu.




Kaynak: ajansbizim

Editör: Mehmet Pekbaş




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI