gaziantep escort
Bugun...



Bugün 19 MAYIS. Kutlu Olsun

Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Üstün Tuncer Kurtuluş Savaşı süresince Atatürk’ün yanından bir dakika bile ayrılmayan doktoru, Kayserili Tabip Yüzbaşı Dr. Behçet Adil Feyzioğlu’na Kayseri'lilerin sahip çıkmasını istedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 18-05-2020 13:07:49 Tarih: 18-05-2020 12:40

Bugün 19 MAYIS. Kutlu Olsun

Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyet Başkanı  Üstün Tuncer Kurtuluş Savaşı süresince Atatürk’ün yanından bir dakika bile ayrılmayan doktoru, Kayserili Tabip Yüzbaşı Dr. Behçet Adil Feyzioğlu’na Kayseri'lilerin sahip çıkmasını istedi.
Tuncer açıklamasında "19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı”nı kutluyoruz. Milli Mücadele Ateşi”nin yakıldığı 19 Mayıs 1919 tarihi ve Atatürk’ü Samsun’a taşıyan Bandırma Vapuru’nun hepimizin belleklerinde çok önemli bir yeri var.

Ve, Bandırma Vapuru’nun Kaptanı Kayserili İsmail Hakkı Durusu, Kayseri’nin gururu olmuştur.
Bandırma Vapuru’nda, İsmail Hakkı Durusu ile birlikte bir Kayserili daha vardı. O’da, Kurtuluş Savaşı süresince Atatürk’ün yanından bir dakika bile ayrılmayan doktoru, Kayserili Tabip Yüzbaşı Dr. Behçet Adil Feyzioğlu’dur.

Kayseri'de adı pek bilinmeyen ve tarihçiler tarafından "Bilinmeyen Kahraman" olarak tanımlanan Dr. Behçet Adil Feyzioğlu, Samsun'da yakılan Kurtuluş Savaşı meşalesinin önemli isimlerinden birisi olarak Bandırma Vapuru'nda, Gazi Mustafa Kemal'in hemen yanı başında yer almıştır.
Kaptan İsmail Hakkı Durusu, Kayseri Basını tarafından sık sık gündeme taşınarak halk tarafından bilinir hale gelmiş, Milli Mücadele süresince Atatürk’ün yanından bir dakika bile olsun ayrılmayan Kayserili Doktor Behçet Adil Feyzioğlu ise, maalesef Kayserililere yeterince tanıtılamamıştır.
Tarihin derinliklerinde kaybolup giden Dr.Behçet Feyzioğlu’nu tanıtmak ve Kayseri’nin bu değerine sahip çıkması için 2015 yılından bu yana her 19 Mayıs”ta, kısa bilgiler yayınlıyor, kentin sorumlularına mesajlar iletmeye çalışıyorum.
Yine bir 19 Mayıs günü..
Yine, kısa bir anma mesajı..
Dr. Behçet Adil Feyzioğlu, 1. Dünya Savaşı'nda birinci tabur tabipliği ve kolordu baştabip muavinliği görevleriyle Çanakkale Savaşlarına katılmış daha sonra Diyarbakır, Silvan, Apakçur ve Halep harekat ve harp sahalarında çalışmıştır. Feyzioğlu, yaşamının büyük bölümünü cepheden cepheye koşarak Mustafa Kemal ile birlikte harp meydanlarında geçirmiştir. Anafartalar Muharebesinde Mustafa Kemal Paşa'nın karargahına katılmış ulusal mücadelenin bitimine kadar O'nun yanında yer almıştır.
Çalışma hayatına son noktayı koyduktan sonra ölümüne kadar Kayseri'nin Muammer Bey Mahallesi'ndeki (Şimdiki Serçeönü Mahallesi) evinde (Orduevi arkası- Eski Müselles Bahçenin karşısı) yaşayan Atatürk'ün doktoru Behçet Adil Feyzioğlu, 6 Nisan 1976 yılında İstanbul'da vefat etmiş ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir.
1960-70 yılları arasında aynı mahallede komşumuzdu. 3 katlı bir evde otururlardı. Evlerimiz, Müselles Bahçenin yan kenarlarının birleştiği, Ahmet Paşa İlkokulu ve Belediye Blokları’ndan gelen iki caddenin keşistiği noktada karşı karşıya idi.
İlkokul ve Orta Okul yılları.
O günlerden hatırladığım, Dr Feyzioğlu”nun püsküllü bir kuşakla belinden bağlamalı röbdeşambır ve sürekli olarak boğazına sardığı üzeri gölgeli derin desenlerle süslü bordro renkli fları. Şehir içinde gezinti yahut alış-veriş için nadiren sokağa çıkar, zaman zaman evlerinin etrafında dolaşırdı. Eski hal binasının etrafındaki dükkanlardan gazete almak için yürüdüğünü hatırlıyorum. Hafızamda, sessiz, çok az konuşan, mahalleli ile hemen hemen hiç iletişim kurmayan, son derece bakımlı bir ihtiyar var. Dr. Feyzioğlu’nun Atatürk’ün doktoru olduğunu ilk babamdan öğrenmiştim. Akşam eve dönüş saatlerinde Ordu Evi’nin önünde babamı karşılar, eve kadar birlikte yürümekten büyük keyif alırdım. Babam, öğretmendi, her gün Cumhuriyet ve Hürriyet Gazetesi alır, logolar gözükecek şekilde katlar, cebine kordu. Koluna girer birlikte yürürdük. Bu dönüşlerden birinde, Dr. Feyzioğlu, yine evlerinin önünde, birinci katta oturan kiracısı ile pencereden konuşuyordu. O gün babam, “Dr. Behçet bey, saygıdeğer, çok önemli bir kişi. Atatürk’ün doktorudur” demişti. Behçet beyin bu yönünü o gün öğrenmiştim.
Bandırma Vapuru'ndaki iki Kayseriliden birisi olan ve ulusal kurtuluş mücadelesindeki kahramanlıkları yanında, Atatürk'ün doktoru olarak tanınan Dr. Behçet Adil Feyzioğlu'nun hayatı bugün çok sayıda tarihçi tarafından araştırılmaktadır.
Geçen yıl, yine bugünlerde Dr.Feyzioğlu’nu gündeme taşıyan kısa bir mesaj yayınlamıştım. Bu mesaj, AA tarafından servis edilmiş, Kayseri’de internet üzerinden yayın yapan Gastepress’te yayınlanmıştı.
GastePress’in haberi, “Gazeteci Üstün Tuncer, Dr. Behçet Feyzioğlu ile ilgili ilk haberi, 20 Mayıs 2016 tarihinde yaptığını, ancak habere, o dönemde pek ilgi gösterilmediğini belirterek, “Umarım, Atatürk’ün Doktoru Behçet Adil Feyzioğlu’na Kayserililer sahip çıkar, İsmail Hakkı Durusu’ya gösterdiğimiz özel ilgi Dr. Feyzioğlu içinde gösterilir” dedi.

Ulusal bağımsızlık savaşı'nın bilinmeyen kahramanı tabip yüzbaşı ​Behçet Adil. kurtuluş savaşında yüksek rütbeli subaylık yapmasına rağmen henüz maalesef kıymeti bilinemeyenler listesinin üst sıralarındadır” şeklinde idi. Atatürk’ün doktoru Behçet beyi tanıtabilmek için nesajlarımda, Prof. Dr. Şahin’in kitap çalışmalarına da yer verdim. AA, mesajımı haberleştirirken, Prof. Dr. Mehmet Şahin’in çalışmasını kaynak olarak göstermiş, haberi bu çalışma üzerine kurgulayarak sunmuştu. Haber şöyleydi.

“Erciyes Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Şahin tarafından kaleme alınan "Atatürk'ün Doktoru Kayserili Behçet Adil" adlı kitapta, kurtuluş mücadelesini başlatmak için Samsun'a giden Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında Kayserili doktorun da yer aldığı belirtildi.
Şahin'in kitabında, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basan ve ulusal kurtuluş mücadelesini başlatan Gazi Mustafa Kemal'i taşıyan Bandırma Vapuru'nun kaptanı İsmail Hakkı Durusu'nun Kayserili olduğu, kaptanla birlikte Atatürk'ün doktoru Kayserili Tabip Yüzbaşı Behçet Adil Feyzioğlu'nun da vapurda Atatürk ile birlikte olduğu bilgisi yer aldı.
Kayseri'de adı pek bilinmeyen ve tarihçiler tarafından "Bilinmeyen Kahraman" olarak tanımlanan Dr. Behçet Adil Feyzioğlu'nun, Samsun'da yakılan Kurtuluş Savaşı meşalesinin önemli isimlerinden birisi olarak Bandırma Vapuru'nda Gazi Mustafa Kemal'in hemen yanı başında yer aldığının belirtildiği kitapta şu bilgilere yer verildi:
"Feyzioğlu, 1. Dünya Savaşı'nda birinci tabur tabipliği ve kolordu baştabip muavinliği görevleriyle Çanakkale Savaşlarına katılmış daha sonra Diyarbakır, Silvan, Apakçur ve Halep harekat ve harp sahalarında çalışmıştır. Feyzioğlu, yaşamının büyük bölümünü cepheden cepheye koşarak Mustafa Kemal ile birlikte harp meydanlarında geçirmiştir. Anafartalar Muharebesinde Mustafa Kemal Paşa'nın karargahına katılmış ulusal mücadelenin bitimine kadar O'nun yanında yer almıştır. Çalışma hayatına son noktayı koyduktan sonra ölümüne kadar Kayseri'nin Muammer Bey Mahallesi'ndeki evinde (Orduevi arkası- Eski Müselles Bahçenin karşısı) yaşayan Atatürk'ün doktoru Behçet Adil Feyzioğlu, 6 Nisan 1976 yılında İstanbul'da vefat etmiş ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir. Bandırma Vapuru'ndaki iki Kayseriliden birisi olan ve ulusal kurtuluş mücadelesindeki kahramanlıkları yanında, Atatürk'ün doktoru olarak tanınan Dr. Behçet Adil Feyzioğlu'nun hayatı çok sayıda tarihçi tarafından araştırılmaktadır.” Dr. Behçet Feyzioğlu’nu, her 19 Mayıs’ta rahmet ve saygıyla anıyorum. Dileğim, kentin hafızasında ki layık olduğu yeri almasıdır." ifadelerine yer verdi




Editör: Mehmet Pekbaş




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI