gaziantep escort
Bugun...



CHP'li Özel'den "TCK 299. madde kaldırılsın" teklifi

CHP'li Özgür Özel, Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu düzenleyen maddenin kaldırılması için teklif hazırladı.

facebook-paylas
Tarih: 23-01-2022 16:37

CHP'li Özel'den

CHP'li Özgür Özel, Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu düzenleyen maddenin kaldırılması için teklif hazırladı. 

CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özel’in imzasını taşıyan ve TBMM Başkanlığı’na pazartesi günü sunulacağı belirtilen kanun teklifi, TCK'nın ''Cumhurbaşkanına hakaret'' üst başlıklı 299. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor. 

Teklifin gerekçesinde, TCK'nın ilgili maddesinin “tarafsız, siyasi parti bağı bulunmayan” cumhurbaşkanları için tasarlandığı, 16 Nisan 2017 tarihli anayasa değişikliğinin ardından anayasada yeni bir cumhurbaşkanı tarifi yapıldığı'' belirtildi.  Gerekçede, özetle şunlara yer verildi:

"Anayasa değişikliğinin ardından 'cumhurbaşkanı', Türk Ceza Kanunu’nda kendisinden önceki tarafsız cumhurbaşkanları için ihdas edilmiş 299’uncu maddeyle getirilen ilave bir koruma zırhına büründürülmüş, kendisine yönelen en ufak eleştiriler için yargıya başvurarak, yurttaşlarımızın ifade özgürlüklerine ciddi biçimde kısıtlar getirmiştir.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı döneminde, 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla 160 bin 169 kişi hakkında soruşturma açılmış olması ve 12 bin 881 kişinin mahkum edilmiş olması, Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin suistimal edilmiş olmasının açık göstergesidir. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde 71, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde 82 ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde 233 kişinin bu suç nedeniyle mahkum edildiğine ilişkin resmi veriler, Erdoğan döneminde bu maddenin bir intikam aparatı haline dönüştürüldüğünü göstermektedir. 

Hazırlanan bu kanun teklifi ile ifade özgürlüğünü açıkça kısıtlayan Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır."

TCK 299. madde

TCK'nın üç f299. maddesi üç fıkradan oluşuyor. Madde metni şöyle:

"Cumhurbaşkanına hakaret

 Madde 299- (1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) ) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/35 md.)  Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır 

(3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır."




Kaynak: ajansbizim

Editör: Mehmet Pekbaş




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI