gaziantep escort
Bugun...



Estonya'nın başkenti Tallinn Avrupa Yeşil Başkenti seçildi

Tallinn, 2050 yılına kadar sıfır emisyonu hedefliyor.

facebook-paylas
Tarih: 08-01-2022 13:06

Estonya'nın başkenti Tallinn Avrupa Yeşil Başkenti seçildi

Baltık ülkelerinden Estonya'nın başkenti Tallinn, 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için bir dizi köklü değişikliğe gitti.

Tallinn, Avrupa Komisyonu tarafından beğeniyle karşılanan bu yeşil şehir stratejileri sayesinde 2023 Avrupa Yeşil Başkenti seçildi.

Euronews’ün aktardığına göre, Avrupa Komisyonu şehrin Avrupa Yeşil Başkenti seçilmesinin en büyük nedenini olarak, kamu arazilerinin korunması, gürültü kirliliğinin azaltılması ve su kalitesinin iyileştirilmesini gösteriyor.

Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevicius, “Tallinn, vatandaşları için daha sağlıklı ve daha iyi yerler yaratmak için kararlılığını ve somut eylemlerini kanıtladı” diyor.

Bu eylemlerin başında şehrin sakinleri için geniş yeşil alanları artırma çalışmaları geliyor. Tallinn'in parkları şehrin yüz ölçümünün neredeyse beşte birini (yüzde 19,5) oluşturuyor. Bu oran, örneğin Fransa'nın başkenti Paris'te yüzde 9,5 ile sınırlı.

Son yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa şehirleri, kent sakinleri için yeterli yeşil alan sağlaması durumunda yılda 43 bine varan sayıda erken ölümün önüne geçebiliyor.

Nüfusu 445 bine ulaşan Tallinn'de de sürdürülebilirliğin bu büyümenin merkezinde kalmasını sağlamak için bir dizi önemli proje yürürlüğe sokulmuş durumda.

“Tallinn 2030”, 2030 yılına kadar “sağlıklı bir şehir ortamı sağlamayı ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanımını” amaçlayan uzun vadeli bir strateji olarak tanımlanıyor.

Şehrin yakınındaki Paljassaare doğa alanında bulunan inek sürüleri, biyolojik çeşitliliği artırmaya ve bölgeyi vahşi hayvanlar için bir yaşam alanına dönüştürmeye yardımcı oluyor.

Şehrin halka açık yeşil alanlarının diğer bir amacı da böceklerin “polenizasyonunu” teşvik etmek. Bu amaçla şehrin yeşil alanlarında arıların polen taşıyabilmesi için parkurlar oluşturulmuş.

Şehirdeki 13 kilometrelik yürüyüş yolu da insanların araçlarını bırakıp ulaşımda daha sürdürülebilir bir yaklaşım benimsemelerini teşvik ediyor. 

Tallinn'de 2013'te toplu ulaşımın bedava hale getirilmesi büyük ilgi görmüş ve şehrin 2030'a kadar gaz emisyonlarında yüzde 40'lık bir azalma elde etme hedefinde önemli bir adım olmuştu.

Baltık başkenti ayrıca, yollardaki bisikletçi sayısını artırmayı ve 2027 yılına kadar yolculukların yüzde 11'inin bisikletle yapılmasını hedefliyor.

Estonya'nın başkenti kısa süre öncesine kadar çevreyi ve havayı kirleten çok sayıda endüstriye ev sahipliği yapıyordu.

Günümüzde bu endüstrilerin yerini eğitim ve gelişen teknolojilere yapılan yoğun yatırımlar almış durumda.

Emlâk firması Essential Living tarafından yapılan bir ankete araştırmaya göre, Tallinnliler dünyanın en iyi yaşam kalitesinden yararlanıyor.

Araştırma, şehrin düşük kirlilik oranlarına, ucuz yaşam maliyetina ve mütevazı suç oranlarına işaret ediyor.




Kaynak: ajansbizim

Editör: Mehmet Pekbaş




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI