Tweet |
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eskiden ete göre daha uygun fiyatlarla satılan kuyruk yağının, 130 lira civarındaki fiyatlarla satılıyor olmasını, “Kuyruk da artık lüks oldu” sözleriyle değerlendirdi. Gürer, “Kelle paça çorbası yapılan dana baş fiyatındaki artış da kelle paça çorba fiyatını artırdı. Emekli için kelle paça çorbası da artık lüks oldu. Kasapta 20 kg olan bir dana baş (kelle) 160 TL iken bu yıl fiyatı 20 kg dana baş (kelle) 900 TL’ye ulaştı” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker ile Ulukışla ilçesindeki bir kasaba et, ciğer, sakatat ve kuyruk yağı fiyatlarını sordu, et yanında sakatat fiyatlarını da soran Gürer, ilçelerde dahi fiyatların ciddi artışına tanıklık etti.
FİYATLARI DA ALDI BAŞINI GİDİYOR
Kasap İsmail Doğan, İstanbul’da ve diğer bazı büyükşehirlerde 200 lira olan ciğerin Niğde ve çevresinde 140 -150 liradan, geçen sene 80-90 lira olan kuyruk yağının ise 130 liradan satıldığını belirtti. İsmail Doğan, kelle ve işkembe fiyatlarının da artığını ifade etti. “Haftası haftasını fiyatlar tutmuyor. Vatandaş et alımını fiyatlar nedeni ile kıstı. Kesilen hayvan sayısı azaldı. Kasap gideri kira, elektrik başta olmak üzere arttı. Gelir daraldı” dedi.
KUYRUK YAĞINI GRAMLA ALIYORLAR
Sakatat ve kuyruk yağındaki fiyat artışının tüketiciyi de olumsuz etkilediğini belirten İsmail Doğan, “Kilo ile alım yapan çok az. Genel olarak 100-200 gram kuyruk yağı alınıyor” dedi.
KESİME GİDECEK HAYVAN DA KALMADI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yem fiyatlarındaki artış nedeniyle gebe ineklerin ve süt ineklerinin bile kesime gönderildiği dönemde, kesim yapılan hayvan sayısının artması dolayı et fiyatlarının kısmen sabit kaldığını ancak son dönemde kesime gidecek hayvan sayısında da azalma olduğu için et fiyatlarının yeniden yükselişe geçtiğini ifade etti.
Et fiyatlarındaki artış sürerken , sakatat ve kuyruk geçmiş yıllarda daha uygun fiyatlarla satıldığını dönemlerin olduğunu anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son dönemlerde ibrenin tersine döndüğünü, bu ürünlerin fiyatlarının da ciddi zam geldiğine işaret etti.
Gürer, Niğde merkezde bulunan bir kasapta koyunun 4 ayak ve bir kellesi birlikte geçen yıl 40 lira iken 80 liraya çıktığını, bir yıl önce 20 kg olan bir dana kelle 160 TL’ye satılırken bu yıl fiyatının 900 liraya çıktığını söyledi. Gürer ayrıca, “Dana ciğer Anadolu illerinde kilosu 60 lira iken 130-150 lira arası satılır oldu, İstanbul’da 200 lirayı gördü. İşkembe temizlenmiş 15 lira iken 30 ila 50 lira arası yerine göre fiyatı değişiyor. Ciğer ve işkembede fiyatlar illere göre dalgalansa da bir yıl öncesi göre fiyatlar katladı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan için sakatat fiyatları değişse de bu döneme kadar daha uygun fiyatlar ile satılırken fiyatlar artık cep yakıyor. Kelle paça çorbası bazı restoranlarda 60- 80 lira arasında fiyatlanır oldu. Emekli için kelle paça çorbası da lüks oldu. Süt inekleri dahi kesime gitmesi ile piyasada durağan seyreden et fiyatı da kesilecek hayvanın azalması ve kesimin düşmesi sonucu karkas et için kg fiyatı 130 TL, kesilip %30 kemik ayrılınca kasap tarafından kg satış fiyatı 200 TL’yi buldu. Vatandaş daralan alım gücü ile ete erişemez oldu. Sakatata yönelen vatandaş fiyatların et fiyatı ile yarıştığını görünce hayal kırıklığına uğradı” dedi.
KUYRUK TÜKETİMİ AZALMIŞTI
Bir kaç yıl öncesine kadar zeytinyağı alamayan, ayçiçeği yağı alamayan vatandaşların ucuz diye kuyruk alıp yağ elde ettiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak son zamanlarda kuyruk yağı fiyatı da çok arttı. Geçen yıl 80-90 lira olan kuyruk bugün 130 liradan satılır oldu. Bir zamanlar çok tüketilip, sıvı yağ kullanımının artmasıyla unutulan kuyruktan elde edilen yağa erişim de zorlaştı. Kuyruk fiyatları arttı ve bu ürün de artık lüks sınıfına girdi. Dar gelirliler için kuyruk almak da zorlaştı” değerlendirmesinde bulundu.