gaziantep escort
Bugun...



İran'da iki kadın film yönetmeni tutuklandı

İran'da geçen hafta sinema çalışanlarının evlerine düzenlenen baskınlarda kadın film yönetmenleri Firuze Hoşrevani ve Mina Keşaverz tutuklandı.

facebook-paylas
Tarih: 16-05-2022 16:34

İran'da iki kadın film yönetmeni tutuklandı

İran'da geçen hafta sinema çalışanlarının evlerine düzenlenen baskınlarda kadın film yönetmenleri Firuze Hoşrevani ve Mina Keşaverz tutuklandı.

Arab Weekly ve Eş Şark El Avsat’ın haberlerine göre, yönetmen Muhammed Resulof, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, iki film yönetmenin tutuklandığı ev baskınlarında film çekim ekipmanlarına da el konduğunu belirtti.

Resulof’un Instagram hesabından yayınlanan bir ortak açıklamada ise iki yönetmenin tutuklanması “yasadışı” olarak nitelendi.

Onlarca sinema çalışanının imzaladığı ortak açıklamada, sinema alanındaki mevcut çalışma koşulları da kınandı. 

Açıklamada, geçen yıllarda güvenlik güçlerinin İran sinemasına müdahalesi ve sansürün “film yönetmenlerinin çalışma güvenliklerini mümkün olan en düşük seviyeye indirdiği ve bunun ifade özgürlüğünün ihlali olduğu” belirtildi.

Iranwire sitesi ise iki kadın yönetmenin mahkemenin verdiği tutuklama kararının ardından 9 Mayıs’ta tutuklandıklarını yazdı.

Haberi duyuran Resulof ise İran'da idam cezası ve tiranlık altında kişisel özgürlükle ilgili birbirine bağlı dört hikaye anlattığı “Şeytan Yok” adlı filmi ile 2020 Berlin Film Festivalinin büyük ödülü olan Altın Ayı ödülünü kazanmış, ancak ülke dışına çıkması yasak olduğu için ödülünü alamamıştı.

Daha sonra yaptığı üç filmde “sisteme karşı propaganda yapmak” suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırılan Resulof’un davası temyizde. Ancak ülkeden çıkması ve film yapması yasaklandı.

Son açıklamayı imzalayanlar arasında bulunan ünlü İranlı Azeri yönetmen Cafer Penahi’nin de ülkeden çıkması ve film yapması yasaklanmıştı.




Kaynak: AjansBizim

Editör: Mehmet Pekbaş




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI