gaziantep escort
Bugun...



Jersey ırkı sığırlara suni tohumlama

Samsun’da ‘Hayvancılığı Geliştirme Projesi’ kapsamında, Karadeniz bölgesinde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan dişi jersey ırkı sığırlara yönelik suni tohumlama uygulamasına başlanıldı.

facebook-paylas
Tarih: 22-07-2021 11:11

Jersey ırkı sığırlara suni tohumlama

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ‘Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında, Samsun’da dişi jersey ırkına suni tohumlama uygulaması çalışmalarına başlanıldı.

‘Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi’nin alt proje faaliyeti olan ‘Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi’ ile dişi jersey ırkına suni tohumlama uygulamasına yönelik hazırlıkların tamamlanmasının ardından, uygulamaya geçildi. Proje kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığından Samsun’a gönderilen proje ödenek ile ilk etapta bin 200 doz cinsiyeti belli sperma ve gaz alımı gerçekleştirildi. Projede görevli serbest veteriner hekimlere spermaların dağıtımı yapılarak, uygulanmaya başlandı. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’un Çarşamba ilçesi Şenyurt Mahallesinde hayvancılık yapan bir işletmeyi ziyaret etti. İşletmede kızgınlık dönemine gelmiş jersey ırkı ineğe, projede görevli Serbest Veteriner Hekim Ali Osman Tombul tarafından suni tohumlama yapıldı.

Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam, ‘Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında Samsun’da uygulanan ‘Jersey Suni Tohumlama’ projesinin, tüm ilçelerde sahada uygulanmaya başlandığını bildirdi. Projenin, Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odasına bağlı serbest Veteriner Hekimler tarafından uygulanacağını kaydeden Sağlam, proje kapsamındaki suni tohumlama uygulamalarında yetiştiricilerden hiçbir ücret alınmayacağını açıkladı. Sağlam, ‘’Etçi ve kombine ırk boğaların spermaları ile suni tohumlama uygulamaları yaygınlaştırılarak kırmızı et üretiminde, canlı ağırlık ve karkas randımanında artış sağlanması ve yetiştiricilerin birim hayvandan elde ettiği gelirin artırılması, Bölge ve Ülke ekonomisine olumlu katkı sağlaması amaçlanmaktadır’’ dedi. 

Tarım İl Müdürü Sağlam, Jersey ırkı ve melezlerinin yaygın olarak yetiştirildiği Karadeniz Bölgesindeki proje illerinde, Jersey popülasyonunun korunması, ıslahına yönelik Jersey ırkı boğaların sperması ile suni tohumlama uygulaması yapılabileceğinin altını çizdi. Sağlam, ‘’Hayvansal üretimden elde edilen gelirin arttırılması, üreticilerin ellerinde bulunan düşük verim özelliklerine sahip Jersey ve Jersey melezi ırkların yüksek verim yeteneklerine sahip sütçü sığır ırklarına çevrilmesi ile sağlanabilir. Bunu suni tohumlama ile sağlamak hem kolay uygulanabilecek hem de düşük maliyetli olacaktır. İlimizde son yıllarda yapılan Jersey suni tohumlama sayılarında ciddi bir azalış olduğu görülmektedir. Cinsiyeti belli dişi Jersey spermalarının kullanılmasıyla Jersey ırkı yapılan suni tohumlama sayısının, doğan yüksek süt verimli dişi buzağı sayısının ve ileride anaç olarak kullanılacak Jersey inek sayısının arttırılması projenin hedefleri arasındadır’’ diye konuştu.

Samsun Tarım İl Müdürü Sağlam, proje sonucunda elde edilecek sütçü özellikli dişi buzağılardan yetiştirilecek damızlık sığırlar sayesinde, Samsun’da et ve özellikle süt üretiminde belirgin bir artış elde edileceğini, üreticilerin en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık sektöründen sağlayacakları gelirin artacağını da sözlerine ekledi.




Kaynak: ajansbizim

Editör: Mehmet Pekbaş




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI