gaziantep escort
Bugun...


YENİ YILDA EMEKÇİNİN PAYINA YİNE GEÇİM SIKINTISI DÜŞECEK
Tarih: 01-01-2020 21:52:37 Güncelleme: 01-01-2020 21:52:37 + -


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yılın son gününde yaptığı basın açıklaması ile 2020’ye umutsuz başlayan emekçilerin bu yıl da karşılanmayan beklentilerini dile getirdi.

facebook-paylas
Tarih: 01-01-2020 21:52

YENİ YILDA EMEKÇİNİN PAYINA YİNE GEÇİM SIKINTISI DÜŞECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yılın son gününde yaptığı basın açıklaması ile 2020’ye umutsuz başlayan emekçilerin bu yıl da karşılanmayan beklentilerini dile getirdi.

Aileler Geçinebilmek İçin Borçlanıyor!

Çarşı pazarda fiyatların el yaktığını, 2324 TL olan asgari ücretteki zam gibi, maaşlara yapılacak zammın da bu yıl yine enflasyonun karşısında yenilmeye mahkum olduğunu kaydeden CHP’li Vekil, “Dar gelirlinin harcamalarında gıdanın payı yüzde 23 ve en fazla zam mutfakta; mutfağın gerçek enflasyonu yüzde 54, yani gıda fiyatlarındaki artıştan en büyük zararı gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayıran vatandaş görüyor ve günden güne daha da yoksullaşıyor. TUİK, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre vatandaşların yüzde 20.7’si evinin ısınma ihtiyacını karşılayamıyor, elektriğe gelen zam bu durumu kötüleştiriyor. İki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek yiyemeyenlerin oranı yüzde 34 seviyesine ulaşıyor. Vatandaşın alım gücünü günden güne düşürüyor, aileler evini geçindirebilmek için borçlanarak yaşıyor. İktidar ise emekçileri görmezden gelmeye devam ediyor” dedi.

Ekonomik kriz ortamında çalışma koşulları ve yaşam şartlarının gün geçtikçe zorlaştığını ifade eden Karabıyık, “Nüfusumuzun yüzde 20.1’inin yoksul olduğunu görüyoruz. Ekonominin yavaşladığı, enflasyon yüzde 20’yi aştığı, reel gelirlerin oldukça azaldığı bu süreçte, yoksulluğun azalacağı bir tablo ne yazık ki ortaya çıkmıyor aksine daha da artıyor. Ekonomik sorunların ve gelecek kaygısının neden olduğu stres, huzursuzluk, mutsuzluk, endişe ve kaos pek çok insanın hayatını adeta bir kabusa dönüştürüyor. Günümüzde karşı karşıya olduğumuz önemli bir diğer sorun, toplumun temelini oluşturan sosyal yapılardaki bozulmalar. Bu bozulma, vatandaşlar arasında birleştirici ve kaynaştırıcı özelliği ile en önemli unsur olan sosyal değerleri tahrip ettiğinde, işsizliğin, yoksulluğun, enflasyonun, ekonomik krizin asıl faturası toplumsal huzurumuza kesiliyor” açıklamasında bulundu.

Kadınlar için mevcut tablonun daha kötü olduğunu belirten Lale Karabıyık, “Evinin geçim sıkıntısını en çok kadın yaşıyor, bir yandan ocağında sıcak yemek pişirmek için kuruş hesabı yaparken, diğer yandan etiketlere yansıyan zamlara karşılık verilen düşük zamlar ile ay sonunu nasıl getireceğini düşünüyor. İş hayatında ise kadını güvencesiz çalışma koşullarına çeken, ekonomik krizin bedelini kadınlara yüklemeye çalışan, kadına yönelik şiddeti neredeyse teşvik edecek söylemler kullanılan tüm politikalara karşı kadınların mücadelesi sürüyor, sürmeye devam edecek” sözleriyle açıklamasını tamamladı. 




Editör: Mehmet Pekbaş



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI