Tweet |
Uzm. Doktor Zehra Babadağı son zamanlarda giderek artan sayıda ve erken yaşlarda görmeye başlanılan sınav kaygısı hakkında YouTube Kanalı "Çocuk Gelişim Saati"n de bilgiler verdi
Babadağı konu ile ilgili olarak “Sınav kaygısı, aslında öğrenilen bilginin sınav sırasında kullanılmasına engel olan ve bu nedenle başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı demektir. Sınav kaygısında huzursuzluk, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, titreme, terleme, karın ağrısı gibi bedensel rahatsızlıklar, uyku düzeninde bozulmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, sınav öncesi ağlama en sık gördüğümüz belirtilerdendir.
Kişinin bu belirtiler nedeni ile başarısı düşer, kendine güveni azalır, ders çalışmayı erteler ve sınavla ilgili konuşmayı reddeder. sınav kaygısı genelde çocuğun sınava ya da sınav sonrası olacaklara büyük bir anlam yüklemesi nedeniyle olur. Mükemmelliyetçi, kaygılı ve rekabetçi çocuklarda daha sık görülür. çevrenin beklentileri ve baskısı da önemli bir etkendir. sınava hazır değilim, yeterli zamanım yok, ben bu konuyu anlamıyorum, biliyorum başarısız olucam gibi olumsuz otomatik düşünceler sınav kaygısında en sık gördüğümüz düşünce kalıplarıdır.
Sınav kaygısı tedavisinde önce bu olumsuz düşünceleri alternatif olumlu düşüncelerle değiştirmeye çalışırız, gevşeme teknikleri ile bedensel belirtileri kontrol etmesini öğretiriz ve gerektiğinde ilaç tedavileri ile tedaviyi planlarız. “ ifadelerine yer verdi.
Uzm. Doktor Zehra Babadağı son olarak ailelere seslenerek “Çocuğunuzda ya da kendinizde bu belirtiler varsa mutlaka profesyonel bir destek alın.” dedi