Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya hava sahasını korumak için üç savaş uçağı göndereceklerini duyurdu.
Macron yaptığı açıklamada, “Rusya'nın Polonya hava sahasına drone ile girmesinin ardından, müttefiklerimizle birlikte Polonya hava sahasının ve NATO'nun doğu kanadının korunmasına katkıda bulunmak için üç Rafale savaş uçağı göndermeye karar verdim” dedi.
NATO müttefikleri, Varşova'nın Çarşamba günü erken saatlerde hava sahasını ihlal eden Rus insansız hava araçlarını düşürmesinden bu yana yüksek alarmda. Hollanda, Almanya ve İtalya savunma operasyonuna katkıda bulundu.
Başlangıçta hiçbir Fransız varlığı rol oynamadı, ancak Macron Polonya Başbakanı Donald Tusk'a Paris'in gelecekte ülkenin hava sahasının korunmasına yardımcı olacağını söyledi.
Fransız lider, “Avrupa kıtasının güvenliği bizim en büyük önceliğimizdir. Rusya'nın artan tehditlerine boyun eğmeyeceğiz” dedi ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile temas halinde olduğunu ekledi.
Fransa'nın yanı sıra diğer NATO ülkeleri de ittifakın doğu kanadındaki hava savunmasını güçlendirmesi bekleniyor. İngiltere Savunma Bakanı John Healy Çarşamba günü, Londra'nın daha fazla şey yapabilmesi için seçenekleri değerlendirdiğini açıklarken, Almanya Savunma Bakanlığı Perşembe günü Polonya'daki hava savunma varlığını güçlendirdiğini duyurdu.
Rusya'nın İHA saldırısı, Batı'nın düşük maliyetli, seri üretilen tehditleri yenmek için hazırlıklarında eksiklikleri ortaya çıkardı.