Meksika, yemin törenine davet edilen Vladimir Putin’in ülkeye gelmesi halinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) tutuklama kararını yerine getirmeyecek.
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, seçimlerin ardından ülkenin ilk kadın devlet başkanı olan Claudia Sheinbaum’un yemin törenine davet edilen Rusya Devlet Başkanı Putin aleyhinde UCM tarafından çıkarılan yakalama kararını yerine getirmeyeceğini söyledi.
Obrador, Meksika'daki Ukrayna Büyükelçiliği'nin, UCM’nin yakalama emrinin yerine getirilmesi gerektiğine ilişkin açıklamalarına ilişkin soruları yanıtladı. Obrador, Meksika makamlarının, 1 Ekim’de devlet başkanlığı görevini devralacak olan Claudia Sheinbaum’un yemin törenine davet edilen Putin hakkındaki yakalama kararını yerine getirme niyetinde olmadığını belirterek, “Bunu yapamayız, bu bizim için geçerli değil, biz savaşlara karşıyız, barıştan yanayız ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş durumunda arabuluculuk yapılması için anlaşmalar önerdik" dedi.
Meksika'daki Ukrayna Büyükelçiliği önceki gün resmi sosyal hesabında bir bildiri yayınlayarak, Meksika makamlarının Putin'in ülkeyi ziyareti halinde UCM kararını uygulayacağı umudunu dile getirmişti.
Meksika, UCM’nin kuruluş belgesi olarak bilinen Roma Statüsünü 2000 yılında imzalamıştı.