Portekiz, dün New York’ta Dışişleri Bakanı Paulo Rangel’in duyurusuyla resmen Filistin devletini tanıdı. Rangel, iki devletli çözümün, “adil ve kalıcı barışa giden tek yol” olduğunu söyledi.
Lizbon hükümeti ayrıca, “İsrail’in var olma hakkını” ve “etkili güvenlik ihtiyaçlarını” yeniden teyit etti ve ek olarak, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim’de giriştiği “vahim terörist saldırıları” bir kez daha kınadı.
Bu adım, Birleşmiş Krallık, Kanada ve Avustralya’nın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde benzer şekilde tanıma açıklamaları yapmasından saatler sonra geldi. Genel Kurul Salı yarın toplanacak.
Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, dün, “Çabalarımızı, umudun arkasında birleşerek, görmek istediğimiz barışçıl geleceğe yönlendirmeliyiz: rehinelerin serbest bırakılması, şiddetin son bulması, acıların son bulması ve tarafların güvenliği için en iyi umut olarak iki devletli çözüme geri dönülmeli” dedi.
Başka bazı ülkelerin de bu hafta BM zirvesinde Filistin devletini tanıma listesine katılması bekleniyor. Bunların arasında Fransa da bulunuyor. Fransa ve Birleşik Krallık, Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesinden ikisi.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bu hamlenin bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağını ve Hamas’ı cesaretlendireceğini tekrar tekrar söyledi.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, tanımaların ardından Batı Şeria’yı ilhak etmeyi gelecek kabine toplantısında gündeme getireceğini açıkladı.
Ben-Gvir, “Birleşik Krallık, Kanada ve Avustralya’nın ‘Filistin’ devletini tanıması, katliam yapan teröristlere verilen bir ödül gibidir ve derhal karşı önlemler gerektirir” dedi.