Enerji Piyasası Kurumu aldığı son kararla, elektrik dağıtım ve pazarlaması yapan şirketlerin yönetici takımının temsil, ağırlama gibi kalemlerde yapacakları harcamalarının da, tüketicinin elektrik faturasına eklenmesini hükme bağladı.
CHP Liderinin ‘Beşli Çete’ dediği yapının her türlü masrafını bundan böyle bize bölüştürecekler ve elektrik faturalarına ekleyip ödetecekler.
Sadece beşli Çete değil, Sabancı’nın Enerjisa’sı, Zorlu Enerji, Kayseri ve Civarı Elektrik Türk Anonim Şirketi gibi yapıların tepe adamları da hayatlarının zevkini bize fatura edecekler.
Belki yıllardır unutulmayan Kayseri’deki şu ipek halı var ya, onun faturasını bile belki bize kakalayacaklar artık.
Yıllar önce bu iktidarın enerji bakanı Taner Yıldız iken, duyarlı bazı tüketiciler yargıya giderek, faturalarda göze batan ‘Kayıp-Kaçak Bedeli’nin tüketiciden alınmasına karşı çıkmış, yerel mahkemeler tüketiciye kayıp kaçak bedellerinin geri iade edilmesine karar vermişlerdi. Enerji Bakanlığı yerel mahkeme kararlarını Yargıtay’da temyiz etmiş, Yargıtay ise yerel mahkemelerin kararlarını onamıştı.
Binlerce tüketici Elektrik Dağıtım Şirketlerine akın ederek bu güne kadar ödedikleri kayıp kaçak bedellerini hesaplatmış, paralarını geri almak için gün saymaya başlamıştı.
Kayseri’nin Gururu! Taner Yıldız, torba yasaya bir madde ekleterek bu paraların geri ödenmesinin önüne geçmişti.
Böylece Dağıtım Şirketleri 2014 yılı parası ile 3 milyar, bu günün parası ile 30-40 milyar daha fazla para kazanmaya başlamıştı. Yani Doğu ve Güneydoğudaki Teröristin yaktığı ve bedelini ödemediği elektriğin parası bize ödettirildi, hala da ödettiriliyor.
Bir süre önce Kayseri Olay Gazetesi’nde yazdığım bir yazıda, Taner Yıldız için Türkiye’nin elektriğini peşkeş çektiğini vurguladığım için yargı huzuruna çıktım biliyor musunuz.
Daha Salı günü bitti dava ve beraat ettim.
Zira Türkiye’nin elektrik işinin büyük bölümü, ülkenin başına bela olmuş bir yapı tarafından dağıtılıyor artık bu gün.
Mehmet Cengiz, Kolin, Limak, Sabancı ve Zorlu Enerji dağıtım işinde öne çıkan kurumlar.
İktidar bunlara Türkiye’nin elektrik Trafolarının anahtarını teslim etti.
Bunlar her haneye ayda, bazen 25 günde bir fatura düzenliyor.
Abonenin Tükettiği enerjinin parasını istiyor.
Yetmedi, başkalarının kaçak kullandığı elektrik parasını da istiyor.
Yetmedi, Sayaç okumak için gönderdiği elemanın parasını da, hem de on misliyle istiyor.
Yetmedi, Dağıtım ve iletim bedelini de istiyor.
Yetmedi, yatırım yaptı ise, yani sokaktaki lambayı değiştirdi ise onun bedelini de istiyor.
Yetmedi, iktidarın borazanı haline gelmiş, izleyicisi kalmamış, yandaş ve yalakalarca istila edilmiş TRT için de para istiyor.
İşte bu şirketlerin bundan böyle yapacakları temsil, ağırlama giderlerini, gazetelere verecekleri ilan bedellerini, bu şirketlerin yapacakları yazışmaların Noter masraflarını, bu yapıların ortak olacakları derneklerin aidat giderlerini, seyahat masraflarını da artık biz ödeyeceğiz.
Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine EPDK açıklama yaptı, “Şirketler sizden bu paraları alıyordu zaten, biz buna tavan getirdik” diye.
Yani sevgili dostlar, Devlet Size Sivas Caddesi’nde bir mağaza açıyor.
Personel gideri vatandaştan.
Mağazadan çalınanların bedeli vatandaştan.
Kapına koyduğu arabaların benzin ve tamir masrafları vatandaştan.
Elektrik, su, gaz gideri vatandaştan.
Müşteri garantili aynı zamanda.
Şimdi yetmedi, mağaza sahibinin Uludağ’a yapacağı kayak seyahati, ya da Paris’e yapacağı alış-veriş seyahatinin gideri de vatandaştan.
Yetmedi, mağaza sahibinin üyesi olduğu veya olacağı derneğin, vakfın aidatları da vatandaştan.
Sonuç;
100 liralık elektrik tüketiyordunuz, 100 lira da bu tür kalemler için her ay şirketlere para ödüyordunuz ya.
Bundan sonra 130 lira ödeyeceksiniz demektir.
Biz itiraz etmedikçe, biz ‘Ama’, biz ‘Fakat’ demedikçe, muhalefet de iktidarın önüne yuvarladığı yapay gündemle oynadıkça da o fatura kabarıp gidecek.
Sonuç;
Türkiye’nin elektrik macerası ‘Yüce Divan’a gelir mi bilmiyorum ama, ilahi adalete bu anlamda hesap verecek çok insan var.
Ha unutmadan, bu gün “Dünya insan hakları” günüymüş..
Bizi pek ırgalamazsa da, dünya insanlarına kutlu olsun..