NisanDa Adana’Da...
Adana’da yıllardır bir festival kutlanıyor.
NisanDa Adana’Da..
“Portakal Çiçeği Festivali..”
Pandemi nedeniyle iki yıldan beri yapılamadı..
Her sene Nisan ayında düzenlenen karnaval tadında ki bu festival, ramazan nedeniyle bu sene Mart ayının son haftasında kutlandı.
İnsanlar, Türkiye’nin dört bir yanından, festivale katılabilmek için akın akın Adana’ya koştu. Adana’ya gelen insan sayısının bir hafta içinde 3-4 milyonu bulduğu kaydediliyor.
Otobüsler dolu, trenler tıklım tıklım. Otellerde yer yok.
Şehirde olağanüstü hareketli günler yaşanıyor.
Caddeler sokaklar renga renk, insanlar bir oraya bir buraya koşturuyor.
Birbirine gülümseyen, el sallayan, neşeli insanlarla dolu Adana..
Burası ne, Brezilya’nın Dünyaca ünlü karnaval kenti Rio,
Ne de, İspanya’nın Madrid sokaklarını kıpkırmızıya çeviren domates karnavalı..
Bu bambaşka bir karnaval..
NisanDa AdanaDa..
Havanın en güzel olduğu Nisan’da, yeşeren portakal çiçeklerinin kokusu eşliğinde Adana’da herkesi bir araya getiren neşeli mi, neşeli bir sokak karnavalı …
Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalı, bu..
Adana sokaklarında dolaşırken, içinize derin bir nefes çekiyorsunuz.. Mis gibi bir koku, portakal çiçeği kokusu ciğerlerinizi dolduruyor ve sizi bambaşka dünyaya götürüyor. Nisan’da hissettiğiniz kadar olmasa da. Mart’ın son günlerinde de bu kokuyu doyumsuzca tadıyorsunuz..
Cadde ve sokakları dolduran on binler, neşe ve büyük bir coşku içinde bir oraya, bir buraya insan seli olup akıyor. Adana, nerede ise, günlerdir ayakta..
Şehrin dört bir yanında yüzlerce etkinlik var.
Festival etkinlikleri bu sene, şehrin üç önemli noktasına dağıtılmış. Nerede izlemek istersiniz, Merkez Parkı, Atatürk Parkı’nı, ya da 01 Burada AVM çevresindeki etkinlik alanı, birini seçebilirsiniz.
Binlerce kişi büyük bir coşku ve heyecanla aynı mutluluk duygularını paylaşıyor. Adana’da, bir özgürlük havası esiyor.
Esen rüzgara binlerce kişi özgürlük şarkıları ilke katılıyor, insanlar, bu şarkılara İzmir Marşı ile karşılık veriyor.
Karnavala, Türkiye’nin dört bir yanından olduğu gibi Kayseri’den de binlerce kişi katılıyor. Festivalin her noktasında Kayserili bir dostla karşı karşıya geliyorsunuz..
Karnavalın simgesi kostümlü kortej geçişi büyüleyici ve muhteşem..
Kişiler, kamu kuruluşları, özel sektör hemen herkes bir olmuş, bir araya gelmiş ve bu festivalin çok daha güzel olması için seferber olup, ilginç kostümleri ile kortejde yerlerini almışlar.
Kortej Yürüyüşü, Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın halkı selamlaması ile başlıyor. Kortejin en önünde Zeydan Karalar var. Siyasi düşünceleri ne olursa olsun, festivale katılan binlerce insan, büyük bir coşku içinde başkanı alkış yağmuruna tutuyor. O’da selam ve alkışla karşılık veriyor.
Kortej geçişi sırasında ilginç kostümleri ile gösterilerini sunan yaşlısı genci, cadde ve sokakları dolduran insanlara el sallıyor, çiçek atıp birbirlerini selamlıyor, alkışlıyorlar..
Karnavalın o muhteşem atmosferinde siz de, bir anda kaybolup gidiyorsunuz..
Türkiye’nin ünlü sanatçılarını bir araya getiren, konserler, sergiler, yarışmalar ve nice eğlenceli etkinliklerle insanları bir biri ile kaynaştıran Portakal Çiçeği Karnavalı, o muhteşem atmosferi ile insanları bir anda bambaşka dünyalara taşıyor.
Festivale, ister ailenle, ister arkadaşlarınla, istersen tek başına katılabilir, hafta boyunca keyifli ve eğlence dolu günler yaşayabilirsin. Eğer sende, kendince ilginç bir kostüm tasarlayabilirsen, ödüllü kortej yürüyüşüne katılabilir, festivalin tam kalbinde yer alabilirsin.
Yağmura rağmen binlerce insanın izlediği Haluk Levent, Mustafa Fidan Vursavaş Konseri, Portakallı Lezzetler Yarışması, Hızlı Dürüm Yeme Yarışması, Japon ekiplerin Hukarı Vakite bağlama eşliğinde türkü konseri, Karavan Alanı’nda ki ilginizi çekeceğini umduğum Karavan Turizmi Sergisi, Türkiye Jokey Kulübü’nün düzenlediği Portakal Çiçeği Koşusu, Seyhan Nehri üzerinde gerçekleştirilen ilginç kostümleri ile su korteji geçişi, Geleneksel Halk Koşusu, Adana Vergi Dairesi Başkanlığı ve Adana Ticaret Borsası tarafından düzenlenen, “Adana Çukurova’da Tarım ve İnsan Sergisi”, Kürek Yarışması, Satranç Turnuvası, sıra dışı kostüm ve sunumları ile Bursa Nilüfer Kadın Korusu Konseri, Vezirköprü Gençlik ve Kültür Derneği Folklor gösterisi, gönüllü palyaçolar, Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü etkinlikleri, Çukurova GİAD Kadın Platformu reçel ve doğal ürünler standı, çocuklar için özel etkinlikler, Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği gösterileri, Adana Ressamlar Derneği Sanat Sergisi, Pakistan ve Sri Lanka tanıtım standları, Türk Tires’in motosiklet gösterileri, Adana Of Road Kulübü’nün gösterileri hemen hepsi muhteşem ve izlenmeye değerdi.
Tüm bu etkinlikleri takip edebilmek için festival programını önceden edinip çok iyi planlama yapmanız gerecek.
Bu arada. Adana’ya gidip “Adana Kebabı” yemeden dönmek olur mu?
Festival Alanı’nın hemen her köşesinde bir kebapçıya rastlayacaksınız.
Sakın ola, “ Nerede kebap yiyebiliriz” diye sormayın. Alacağınız cevap, “Kebap Adana’da yenir. Lüks bir lokanta, kebap evi, sokak başı, kaldırım fark etmez. Kebap Adana’da her yerde yenir” diye karşılık veriyorlar.
Adana Kebabı’nın ünü Türkiye sınırlarını aşmış, Avrupa’dan Asya’ya. Amerika’dan Avusturalya’ya kadar her yere ulaşmış. Türkler, gittikleri her yere Adana Kebabı’nı da götürüp eşsiz damak tadını herkese tattırmışlar.
Festival kitapçığından bir tavsiye.
Adana Kebabı’nı yiyecekseniz mutlaka dürüm olarak tercih etmelisiniz. Kebabın tüm sosunun dürümün sonuna toplandığı o eşsiz lezzeti ancak böyle deneyimleyebilirsiniz. Adana Kebabı dediğinizde kuşbaşı olmasını istiyorsanız, mutlaka belirtmelisiniz, çünkü Adana’da kebap isterseniz, sofraya kıyma kebap gelir. Yanında ikram olarak gelen domates, yeşil biber, süs biberi turşusu, tere, nane, turp, sumaklı soğan salatası ile sofranız donanır.
Size de bu sofranın tadını çıkarmak düşüyor.
Adana’da, bildiğiniz tüm lahmacunları unutun. Bir başka Adana’nın lahmacunu.
Ne büyük, ne de fındık boy, ikisinin ortasında yuvarlak.
Adana'da ciğersiz kahvaltı yapılmıyor. Tarihi Büyük Saat çevresinde her pazar sokak aralarına kurulan ocaklarda kebapçılar, günlük kesim ciğerleri müşterilerinin damak zevkine sunuyor.
Bici Bici, yalnızca Adana’da bulabileceğiniz, rendelenmiş buz, nişasta, pudra şekeri ve şerbetin karışımından oluşan şahane bir tatlı
Sıkça gözleme ile karıştırılan sıkma, içi peynir veya patates gibi malzemelerle doldurulan bir hamur çeşidi. Özellikle sabah kahvaltılarında, yanında ayran ile yenildiğinde güne güzel başlamanız için yeterli.
Sıkma ve Kazan Simidi’nin tadına mutlaka bakmalısınız.
Aşlama, Meyan kökü şerbetinden yapılıyor, özellikle serinlemek için çok tercih ediliyor.
Şalgam, Kebap gibi Adana’nın sembolü haline gelmiş bir içecek.
Mayalanarak yapılan, mayalandıkça kendine özgü sodamsı keskin tadına ulaşılan şalgam, Adana’da bulmakta asla zorlanmayacağınız bir içecek. Taneleri ile tatmanız özellikle öneriliyor.
Adana Böreği, Kuzunun midesinden yapılan Şırdan, Adana’nın en eski ve yöresel yemeklerinden birisi. Mundar’ı tatmadan Adana’dan ayrılmayın.
Adana’da kebaptan önce mutlaka yüksük çorbası, dul avrat çorbası ve analı kızlı çorbayı denemelisiniz. Ayrıca paça çorbalarını Adana’da yedikten sonra başka bir yerde beğenmeyeceksiniz.
Yolda yürürken önünüze çıkan tatlılara sakın karşı koymayın. Yalnızca Adana’da yiyebileceğiniz lezzetteki tatlıların damağınızda bıraktığı o hisse kapılmaya izin verin.
Adana’nın eşsiz gastronomi kültürüne birde Adana Hamburgeri eklenmiş.
Ayrıca. Deniz ürünleri de oldukça ilgi görüyor.
NisanDa AdanaDa için hazırlıklara şimdiden başlayabilirsiniz..
Güzel günler, iyi eğlenceler..